Enspijk, maart 2010.
Lieve Familie, Beste Vrienden,
Het is wellicht bekend dat ik mij al jaren beijver om een fraaie stamboom te doen groeien. In het hart van de Betuwe is de grond daar het best geschikt voor.
Rond 1975 kwam ik in contact met een professionele onderzoeker, wij kwamen overeen dat hij een “stukje onderzoek” zou gaan verrichten. Al gauw werd duidelijk dat onze voorvaderen uit Duitsland kwamen en de onderzoeker daar regelmatig voor moest afreizen en logeren in Frankfurt of Darmstadt. Met als gevolg… ook de kostenteller draaide overuren en liep in hoge snelheid door. Het onderzoek werd afgerond en een aardig mapje “Mijn Stamboom” hield ik er aan over.
Vanwege drukke werkzaamheden had ik er niet zoveel oog voor en zeker geen tijd. Jaren later werd mij duidelijk dat de onderzoeker, voor het verkrijgen van allerlei gegevens, uiteraard ook bij de familie moet zijn langs geweest. Op meerdere plaatsen kwam ik mijn mapje “Mijn Stamboom” tegen. Immers… sommige familieleden hadden op zijn verzoek ook een beetje bijgedragen om de toch wat flinke kosten te dekken. Het zij de man vergeven…, het was een uitermate gezellige verteller, waardeerde mooie wijn en leverde keurig werk.
Oom Jan Krom in Utrecht heeft aan het onderzoek een vervolg gegeven, in de breedte aangevuld. Helaas heb ik Oom Jan nooit ontmoet. Wel heel jammer want samen hadden wij dat klusje moooi kunnen klaren.
Met Yvonne en de kinderen zijn wij in 1986 een paar dagen naar Schotten gegaan, een prachtig gebied aan de voet van de Vogelsberg. Een oud plaatsje, in 1534 kwam de belasting ontvanger al aan de deur bij Kromb der Junge. Door spraak verwarring kwam ik in het hotel In het hotel in contact met Friederich Kromm uit Spokane (USA). Hij kwam al 10 jaar elk jaar een week of 9 naar zijn geboortedorp om zicht te krijgen op zijn familiehistorie.
Zijn ouders waren, zoals velen, eind 1800 met 8 kinderen met paard en wagen vanuit Schotten op weg gegaan naar Rusland om een toekomst op te bouwen. Helaas…die was niet daar, zij kwamen terug en vertrokken naar Canada. Tienduizenden zijn er gegaan waarvan maar weinigen het verhaal konden navertellen. Deze Fred Kromm heeft mij in contact gebracht met families Kromm waarmee nog heden ten dage contact is.
Sinds 1990 is er bij vlagen een zeer drukke correspondentie en overleg met een paar zussen van geboorte Kromm (Schotten). Ook zij verdiepen zich in de familie historie.
Rond Schotten is een mooi heuvelachtig gebied, de tijd lijkt stil te staan. Op de fraaie begraafplaats in Schotten zagen wij vele, vele malen grafstenen met de naam Kromm, een Kromm II en een Kromm III, Spamer en Göbel en waar je ook keek. Een vreemde ervaring… als je door zo’n dorp rijdt en je leest je eigen naam boven een winkelruit of op een gevel. Garage Kromm, Houthandel Kromm (Kromhout… je wenst je geen plank van die man).
In de tijd erna maakten wij fraaie mailings en bombardeerden vele families Kromm in Schotten en omliggende dorpen met persoonsgerichte brieven. Archieven werden benaderd, allerlei kerken, instanties en wat al niet. Het leverde nauwelijks iets op, lol was er wel, ook teleurstellingen. Als je maar genoeg hengeltjes uitgooit dan komt altijd wel een visje… en zo is het ook gegaan.
Met de Dames Kromm (Schotten) zijn puzzelstukjes op zijn plaats gelegd. Over en weer ervaren wij familie van elkaar te zijn, dat gaat terug tot 1735. Een dna test moet dat nog gaan bevestigen.
Het lezen van de oude Duitse akten, de doopinschrijvingen, eventuele geschriften…, het transcriberen, (een fraai woord voor overzetten), het valt echt niet mee. Ook je weg te vinden wie je moet hebben bij de Duitse archieven, de speciale benamingen, de systematiek in het onderzoeken, het overzicht houden in je gegevens, hoofd en bijzaken, de koppelingen, het is toch allemaal wat speciaal.
De mensen die bij elkaar zo’n familie van generatie tot generatie gemaakt hebben, hadden zij maar geweten hoe veel werk en geworstel het uiteenrafelen vergt.
Evelien Goersch is al jaren bezig met familie histories en periodiek werkzaam op een archief. Zij kent de materie door en door. Zij heeft orde in mijn papieren gebracht. Wij gingen door vele stapels van mijn verzameling heen, zij liet zien hoe het anders moet. “Laat alles hier maar even staan, onderwijl kijk ik er naar en dan kom je het volgende week maar ophalen”.
Er kon veel weg en dat gebeurde… Excel bestanden werden aangemaakt. Ik verzamelde niet alleen de Duitse Krommen maar ook honderden en honderden Nederlandse Krom’men. Voor de organisatie van al die bescheiden had ik een paar thuiswerkers die administreerden en zij hielden de kaartenbakken op orde. Dat nu… werd stilgelegd. Evelien is steun en toeverlaat gebleven, vooral bij moeilijke zaken, zij weet de lol er in te houden en kent de Kromm’en als geen ander, althans die van 1600 t/m 1775.
Het plan was om een boekje “Familie-Historie Krom” uit te geven, ik heb er hard
naar toe gewerkt. Naast zeer concrete gegevens heb je ook familiegegevens nodig zoals, verhaaltjes, anekdotes en vooral foto’s om de kale persoonsgegevens aan te kleden. Familieleden weten er vaak genoeg geen raad mee om welke en wat voor leuke foto’s zij weg zullen en kunnen geven. Een ieder daarvoor persoonlijk te bezoeken is omvangrijk. Dit zijn de zwarte bladzijden… Het plan voor een boek is hierdoor verleden tijd.
Om te kunnen publiceren is er vorig jaar gestart met een project om publicatie op het internet mogelijk te maken. Intussen is er de site www.phkrom.nl.
Daarop staan wat aardige berichten. Kijk er maar eens rond.
Lees over verbreding van de Vijzelstraat en diefstal bij mijn over-, over-, en over nou ja… bij Krom op de Keizersgracht in 1912.
Belangrijk… bovenin op de site, net onder de toren van Beesd, staat een tab met de naam Genealogie. Als je daarop klikt kom je in de afdeling Genealogie. Om bij de stamboom gegevens te kunnen komen is een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze kunnen bij mij worden opgevraagd. Dit heeft de bedoeling om de gegevens in de familie sfeer te houden.
In de rechterkolom is een klein tekstje – Nieuws – zichtbaar. Als men daarop klickt komt men bij “NewsKromm”.
Op die plaats worden berichtjes gezet, of andere wetenswaardigheden met betrekking tot de familie historie. Het ligt in de bedoeling dat er zo af en toe een nieuwsbrief zal worden gepubliceerd waarvan men bericht ontvangt.
Ook voor die afdeling zijn toegang codes nodig. Zijn er familieleden waarvan je denkt dat zij graag de stamboom wensen te bekijken en ik daarvan geen adres heb. Wel… dat kan.
Stuur mij een mail met hun e-mail adres, daarbij wens ik wel de gegevens van een
bijbehorende naam en postadres te ontvangen. Mail naar phkrom@gmail.com
Voor eventuele aanvullingen, opmerkingen of tips… alsjeblieft schrijf mij.
Verblijf met hartelijke groeten,
Piet Hein Krom