Overdracht van “UTD textiel drukkers” archief

DSCRAR00267WEB


UTD textiel drukkers bv. gevestigd in Tricht wordt in 1991 verkocht. In het begin van de 70’er jaren zien wij meer en meer reclame uitingen verschijnen in de sport. Spandoeken en reklame vlaggen langs de sportvelden. Er is een periode geweest dat er druk op de overheid is uitgeoefend om dit te verbieden. Hoe dan ook . . er volgde een enorme opgang van reclame uitingen op sportkleding. Dit heeft zijn weerslag gevonden in de modewereld. Ontwikkelingen gaan snel, rages volgen elkaar op en snelle ontwikkelingen in productie systemen plus druktechnieken bieden telkens nieuwe mogelijkheden. Kwaliteit stond bij UTD hoog in het vaandel en alom bekend vanwege de geoliede organisatie. Bij de overdracht zijn veel oude archieven niet meegegaan, te oud en oninteressant. Jaren later kwam bij een lezing van de Hr. W. Veerman, oud archivaris-directeur van het “Tielse Archief”, naar voren dat het archief heel graag in aanmerking komt voor allerlei bedrijfsbescheiden. Wenselijk is dat er een compleet beeld van de activiteiten in het Rivierengebied verkregen kan worden. Er is samen met een archivaris 2,5 jaar met tussenpozen aan de ‘klus’ gewerkt om alle papieren te ordenen en veel informatie aan te vullen en te archiveren.. Zo zijn ook de productie technieken omschreven, met het oog op de toekomst veel aandacht gekregen.. Zeer wel zeker zullen deze werkwijzen en/of technieken over 50 jaar volstrekt onbekend zijn.

Op 14 juni 2016 zijn alle stukken in speciaal voor het archief bestemde zuurvrije mappen plus dozen verpakt en geschonken aan het RAR Regionaal Archief Rivierenland.
Mevrouw E.Kok-Majewska heeft één en ander in ontvangst genomen en samen zijn de afspraken bevestigd. In 2040 zijn de gegevens openbaar.