Philatelie – postzegels

PostNL boos vanwege fraude . . Nou ja, wie is er echt de dupe?

Posted in Algemeen, Philatelie - postzegels on juli 9th, 2016 by Piet Hein – Reacties uitgeschakeld voor PostNL boos vanwege fraude . . Nou ja, wie is er echt de dupe?

Rond 24 april 2015 bericht Tom Kreling in de Volkskrant dat PostNL vanwege fraude de zogenaamde gulden zegels niet langer accepteert om de post daarvoor rond te brengen. Twee mannen drukken neppostzegels, dat mag niet, zij worden opgepakt. Direct besluit PostNL dat alle gulden zegels niet meer door haar worden geaccepteerd en zijn daardoor “onbruikbaar” dus waardeloos. Onbesproken blijft . . was het nu echt zo noodzakelijk om vanwege een fraude meteen maar de gulden zegel als waardeloos weg te schrijven. Zij hebben daarvoor jarenlang keurig de kwartjes en guldens geincasseerd en leveren nu niet meer de verwachte service. Is het nou niet zo dat PostNL zijn kans heeft gegrepen. Twee mannen drukken zegels en brengen de post daarvoor niet weg, PostNL drukt echte zegels en brengt ook de post niet weg. De geincasseerde miljoenen . . er wordt geen prestatie tegenover gezet. Wie is nu echte de dupe?
postzeg

Koop een postzegel en breng de brief zelf weg !!

Posted in Philatelie - postzegels on juni 15th, 2013 by Piet Hein – Reacties uitgeschakeld voor Koop een postzegel en breng de brief zelf weg !!

Het roemloze einde van de “Gulden Postzegel” is nabij. Honderduizenden Nederlanders hebben vaak nog ergens een flinke hoeveelheid ‘gulden’ postzegels, in het dressoir of achter de tafellakens in de linnenkast liggen. Per 1 november 2013 is dat voorbij, over en uit. Tuurlijk mag u ze nog wel plakken maar u zal dan ook de brief zelf weg moeten brengen. Van Post.nl mag je ze houden, voor zover de beambten nog lopen, ervoor rijden doen ze echt niet meer. Het wordt dan definitief euries plakken, nou ja in die zin, een nummer 1 of 2 om het makkelijk te maken.
pzljuni-2013
In de tijd dat u later weer opnieuw vol goede moed wat zegels no: 1 heeft gespaard is dat leuk voor de Post.nl maar ook dan is het weer over en voorbij. Post.nl brengen dan enkel nog enveloppen weg met zegels nummer A. of 3. Volg de berichten in de krant, het blijft opletten omdat het maar hele kleine mededelingen zijn ergens in een hoekje, net van die postzegeltjes zeg maar.

Plakt U ze ook flink weg… ’t ken nog net!

Posted in Philatelie - postzegels on mei 19th, 2013 by Piet Hein – Reacties uitgeschakeld voor Plakt U ze ook flink weg… ’t ken nog net!

Het heeft de directie van Post.nl behaagd om aankomende 1 november de gulden postzegels als ongeldig te verklaren. Het zijn de zegels die tot het jaar 2000 verkrijgbaar waren. Menigeen is daar zeer bedroefd over, vooral de postzegelverzamelaars. Zij dachten een leuke belegging in het buffet te hebben liggen met de bedoeling zo tijdens de pensionering af en toe een plukje zegels van de hand te doen. Het is toch wat met die PTT, sorry met die Post.nl. Eerst hebben zij de waarde op de zegel verruild voor een “1” waardoor je niet weet wat of de zegel kost. Nu is dat nog 54 eurocent oftewel fl.1,20. Stuur nog wat kaartjes rond. Maak maar lekker op die zegeltjes, ooit heeft u ervoor betaald, de post brengt de brief met deze zegels nog weg tot 1 november 2013. Daarna is het afgelopen, over en uit. De afzender van onderstaande enveloppe had er duidelijk lol in om eens even flink door te plakken. De artistiek beplakte fraaie enveloppe is keurig bezorgd, ambtenaar durfde zijn lila potloodje er niet over heen te halen. Vast ook een echte verzamelaar.
Nee, nee… u kunt ze na die datum ook niet meer inwisselen. De oude centjes omgezet in eurietjes zijn al lang op.
postzglcc

Rechtszaak over einde postzegel in guldens
Postzegelhandelaren willen een rechtszaak beginnen over het einde van de guldenpostzegel. Zegels met een waarde in guldens zijn vanaf 1 november 2013 niet meer geldig. Het besluit dat PostNL vorige maand bekend maakte, betekent flink waardeverlies voor honderden handelaren en verzamelaars.
De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) schat de kans op een succesvol kort geding ‘heel groot’. Terugdraaien van het besluit van PostNL is niet mogelijk, de NVPH zet in op uitstel. “Handelaren moeten meer tijd krijgen om hun voorraden weg te plakken”, zegt Jan Willem Dito van de NVPH.
Guldenzegels zijn nog bruikbaar zolang de post omgerekend in euro’s voldoende is gefrankeerd. Er zijn naar schatting nog honderd miljoen guldenpostzegels in omloop. Handelaren kopen de guldenzegels goedkoop in, en verkopen ze door aan bedrijven die hun post zo tegen een lagere prijs laten frankeren.
PostNL heeft het recht de zegel ongeldig te verklaren maar het hoeft niet, zegt Dito. “In de VS zijn zelfs zegels uit 1860 nog geldig. Daar weet de klant altijd waar hij aan toe is”.
Ook de verzamelaar is de dupe. Dito: “Wie alle guldenpostzegels heeft gespaard, heeft een waarde van 500 à 600 euro in huis. De waarde van een collectie is deels gebaseerd op de onderliggende waarde in guldens. Hun verzameling is nu opeens veel minder geld waard”.
(Artikel in BN/De Stem – auteur: Mo Prins – 2 maart 2013)